Vlootschouw historische IJ-veren tijdens Sail 2015

historische IJ-veren

Het idee voor een vlootschouw van historische IJ-veren tijdens Sail 2015 ontstond vorig jaar, in het Jaar van het Mobiele Erfgoed. De Amsterdamse stichting Museum voor het Openbaar Vervoer En straatbeeld (kortweg MOVE) redde op de valreep het IJveer X van de sloop; het schip werd samen met scheepswerf Gebroeders Los-CMS aangekocht. Binnenkort start een grote publieksactie om het schip te kunnen restaureren.

De reddingsactie drukte de vrijwilligers van MOVE met hun neus op de feiten: een historisch schip blijft niet vanzelf varen. Het is te danken aan al die eigenaren die hun schip koesteren dat de varende geschiedenis van Amsterdam behouden blijft. Een grote inspiratiebron voor MOVE dat aan de vooravond staat van een grote restauratie van IJveer X.

Met Sail 2015 in het vizier nam MOVE het initiatief een vlootschouw te organiseren van de verdwenen – nog varende – IJveren. Het werd een speurtocht tot in de verste uithoeken van Nederland en soms zelfs daarbuiten.

Dank zij de enthousiaste steun van Stadsdeel Noord, Port of Amsterdam, GVB-Veren, de Sail organisatie en de particuliere eigenaren/schippers van deze historische veren, kan het publiek op donderdagochtend 20 augustus 2015 genieten van een unieke gebeurtenis; de IJveren zijn voor één keer weer samen op het IJ te bewonderen.

Honderden Amsterdammers – aan boord of vanaf de wal – zullen zich nog deze scheepjes herinneren van vroeger. De stichting MOVE hoopt de herinnering levend te houden en pleit voor een monumentale status voor deze vloot.

Het programma van de vlootschouw vind je HIER.

 

Deelnemende IJ-veren

De volgende historische IJ-veren zullen meedoen aan de vlootschouw.

Schip Bouwjaar Functie op het IJ Huidige functie ligplaats
1. Nora 1908 Directieschip Privégebruik/museumstuk Vreeswijk
2. Haven-Stoomboot 10(Gaasterland) 1909 SalonveerbootHaven-Stoombootdienst: Salonboot/passagiersschip Leeuwarden
3. IJveer VIII 1922 Salonveerboot Gemeenteveren/GVBRoute: CS- Boorstraat-Nieuwendam/Tuindorp Oostzaan/Schellingwoude Privégebruik recreatie Weesp
4. IJveer Xl 1923 Salonveerboot Gemeenteveren/GVBRoute: CS- Boorstraat-Nieuwendam/Tuindorp Oostzaan/Schellingwoude Salonboot/passagiersschip en veerboot weekend zomerlijn A’dam-Zaandam Amsterdam
5. IJveer XII 1925 Salonveerboot Gemeenteveren/GVBRoute: CS- Boorstraat-Nieuwendam/Tuindorp Oostzaan/Schellingwoude Privégebruik/woonboot Vreeswijk
6. IJveer XIII 1928 Salonveerboot Gemeenteveren/GVBRoute: CS- Boorstraat-Nieuwendam/Tuindorp Oostzaan/Schellingwoude Salonveerboot /passagiersschip naar Vuurtoreneiland Amsterdam
7. Heen en Weer I(Bergmannbootje)(‘Jillis’) 1928 Van 1957-1984 voetveerpont ADM Privégebruik recreatie Arnhem
8. Heen en Weer V(Bergmannbootje) 1928 Voetveer NZH-Koffiehuis naar/van tram/busstation Noord Privégebruik wonen/werken Utrecht(wisselend)
9. IJveer XIV(‘Diane’) 1930 Salonveerboot Gemeenteveren/GVBRoute: CS- Boorstraat-Nieuwendam/Tuindorp Oostzaan/Schellingwoude Salonboot/passagiersschip Vlaardingen
9. Shipdock V 1950 Sleep- en duwvaart + voetveer (NDSM) Privégebruik recreatie Vreeswijk
10. IJveer 35(Javabootje) 1957 Waterbus Amstel/ Java-veer/IJ-veer GVB Reserve IJveer GVB / passagiersschip Amsterdam

 

Wat is een vlootschouw?

Het schouwen van de vloot betekent feitelijk: het inspecteren van de schepen door een hoogwaardigheidsbekleder.

Volgens de geschiedenisboekjes vindt de vlootschouw zijn oorsprong in het jaar 1341 toen koning Eduard III van Engeland zijn schepen inspecteerde die naar Frankrijk vertrokken om te strijden tijdens de Honderdjarige Oorlog.

Hoe anders is de vlootschouw anno 2015 tijdens het feestelijke evenement Sail! De hoogwaardigheidsbekleders die de vlootschouw van historische IJveren op 20 augustus 2015 afnemen, zijn Eus Drossaers (vervoermanager GVB-Veren) en Marjolein Jansen (vice-voorzitter Sail Amsterdam). Zij staan op de wal in Noord, tussen de Motorwal en de Ponthaven waar de schepen zich verzamelen, de oudste (Nora) voorop. Op hun teken zullen de muzikanten aan boord van de verschillende IJveren tegelijk beginnen te spelen en begint de vaartocht over het IJ.