Projecten

MOVE wint erfgoedprijs!

Het Trambrugproject werd gekozen uit een shortlist waarop drie projecten waren overgebleven. De prijs werd in ontvangst genomen door voorzitter Han Hazevoet en vicevoorzitter R. Bos van MOVE.

De Burgermeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs is ingesteld door de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek (HVHB) en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Met deze prijs wil de historische vereniging een stimulans geven aan initiatieven op het gebied van cultuur erfgoed in Heemstede en Bennebroek.

In het juryrapport roemde de jury het (her)gebruik van de toegepaste materialen (o.a. stukken tramrails en geroest staal), de betekenis van de brug voor de omgeving als nieuwe landmark en het weer zichtbaar maken van de originele functie van burg.

De stichting MOVE is bijzonder trots op deze prijs, niet in de laatste plaats omdat dit project is ontstaan vanuit een initiatief van vrijwilligers en uiteindelijk tot stand is gekomen in uitstekende samenwerking met de gemeente Bloemendaal.

De vice-voorzitter van MOVE sprak de wens uit dat er in Nederland meer van dit soort projecten ontstaan waarbij burgers zelf het initiatief nemen om hun erfgoed en omgeving te omarmen en naar een hoger plan te tillen.

Op de website van de historische vereniging (www.hv-hb.nl) vindt u meer informatie over het project en de erfgoedprijs.

 

De Stichting MOVE heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdende en varende erfgoed van de regio Amsterdam. Om inkomsten te verkrijgen naast eventuele subsidies en donaties, vaart MOVE o.a het IJ-Buurtveer, de zomerse veerdienst over het IJ met een historische veerboot.

Het streven van MOVE is om op termijn te komen tot een groot openbaar vervoer museum voor de stad Amsterdam, een museum zoals in feite elke grote stad in Europa heeft, om de grote collectie trams, bussen en IJveren in onder te brengen. Daartoe is een gedegen plan ontwikkeld en zijn al enige jaren onderhandelingen gaande met de centrale stad en verschillend stadsdelen. Helaas tot nu toe zonder resultaat.

Naast deze aandachtsgebieden is MOVE met een aantal verschillende andere historische projecten bezig, zoals de restauratie van IJveer X en het project restauratie Trambrug Bennebroek. Over project IJveer X kunt u meer lezen elders op de website. Over het project van de Trambrug vertellen we u hieronder graag wat meer.

Herstel oude NZH Trambrug Bennebroek

In Bennebroek, aan de Bennebroekerlaan, ligt een oude trambrug van de NZH. Over deze brug reden tot 1949 de grote trams van de NZH van Haarlem naar Leiden. Na opheffing van de tramlijn is het dijklichaam afgegraven en de brug in het landschap blijven liggen. Momenteel doet hij dienst als voetgangersbrug en is dringend aan restauratie toe.

oudetrambrug
MOVE heeft een plan ontwikkelt om niet alleen de brug weer in mooie en veilige staat te brengen, ook wordt een deel van de oude functie (trambrug) weer zichtbaar als de brug gerestaureerd is. Zo worden o.a. weer de oude rails terug gelegd in het brugdek en krijgt de brug prachtige leuningen met het NZH logo erin verwerkt.

trambrugontwerp

Voor de restauratie had de gemeente al een potje gereserveerd waarbinnen MOVE haar plannen heeft weten te passen. Voor de extra aankleding van de brug wordt de hulp ingeroepen van fondsen en particulieren. Dus als u dit project een warm hart toe draagt, bijvoorbeeld omdat u in de buurt woont, iets heeft met de NZH of historisch openbaar vervoer, dan nodigen wij u van harte uit om dit project te sponsoren. Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te helpen met dit mooie project, dat door de gemeente en de bewoners is omarmt.

Het ligt in de bedoeling de brug met de komende Open Monumentendagen in september officieel te heropenen. Bovendien is er dan een aansluitende fototentoonstelling in het Haarlems historisch Museum voorzien en busrit naar de brug en langs andere historische locaties, die te maken hebben met het perfect aansluitende thema van dat weekend: ‘op reis’.